Lopper i hjemmet – hvad nu ?
Har man fået lopper i hjemmet, så skal disse naturligvis også bekæmpes. Men hvordan gør man det på den rigtige måde ? De fleste med husdyr kender til problemet at have lopper i hjemmet. De fleste også, at man skal rengøre og derefter sprøjte mod lopper. Men hvordan forholder det sig egentlig nu-til-dags, hvor det kun er ganske få midler til lopper, man som almindelig forbruger kan købe.
Hvis vi tager det step-by-step.
Behandling af værtsdyret først ! Før man kan begynde en bekæmpelse af lopper i hjemmet, skal man først have stoppet kilden til problemet. Da lopperne lever af blod hos en vært ( hund eller kat ), så skal denne i behandling først. Det er vigtigt, at man anvender de rette midler til husdyret, da flere og midler mod lopper er uden effekt på resistens – læs mere her…
Rengøringen dernærst !
Der skal støvsuges grundigt af 2-3 omgange. Loppeæg sidder ofte gemt i revner, sprækker eller ved paneler. De er nærmest limet fast og kan derfor ikke med lethed støvsuges op, selvom flere støvsugere i dag er særdeles kraftige, og kan have held med dette. Herefter skal gulvet vaskes – hvis man ikke har gulvtæpper. Vær obs på, at et rengøringsmiddel IKKE er et bekæmpelses middel mod lopper. Men de kan løsne æggene, hvorved de bliver lettere at støvsuge op næste gang.
En aktiv bekæmpelse til slut !
Nu skal vi have fat i selve nedbrydning af livscyklus hos de sidste lopper i hjemmet. Der findes en række mere eller mindre værdifulde midler mod lopper i håndkøb. Men hvilket skal man vælge ? Lad nu være med at kigge på prisen ! Fælles for dem alle er, at de består af mere end 90% vand og afgifterne er på flere hundrede procent. Så uanset hvad, så betaler man omkring kr. 120,- til staten for en liter vand ! De fleste midler man kan finde, koster mellem kr. 100 – kr. 200 for en flaske med op til 1 liter. Det er vigtigt, at man ikke vælger et permethrin middel, da dette kun er et “knock-down” middel, der ikke har en langtidseffekt.
Uden langtidseffektivt middel, kan man ikke bryde livscyklus, …
da loppeæggene tager flere uger om at klække ud. Problemet er nu, at en liter ikke rækker til et alm. parcelhus. Der skal bruges mellem 3-4 liter til en enkelt loppebekæmpelse. Man kan risikere, at der skal efterbehandles. Det betyder en ny omgang i hele huset. Altså ligger man på en behandlingspris på omkring kr. 1.000,- – kr. 1.600,-, hvis det skal gøres korrekt. Mindre lejligheder kan gøres markant billigere. Men der er ingen garanti for, at behandlingen virker !
Der findes et alternativ, hvis man ikke selv vil give sig i kast – at kontakte et prof. skadedyrsfirma. Dette firma giver garanti. Således kender man loftet på prisen og sikkerhed for, at det bliver hurtigt og korrekt.